Cultuur Platform Oldamb, Oldambt

 

New Amped is een ‘collage-docu-film’ die is gemaakt door jonge mensen uit Oldambt, in het kader van het project Gronings Vuur (www.groningsvuur.nl). Veertien jongeren en vijf twintig-plussers uit Oldambt vormen samen het hart van een film waarbij zij met muziek, dans, een gedicht, songs en monologen het publiek meenemen in hun gedachtenwereld. Het heden en hun gedachten staan centraal en zijn de basis voor de artistieke producten.

De legendarische ziener Jaarfke, gespeeld door Wilt Stel, vormt de rode draad in New Amped. Hij neemt de kijker mee naar de bijzondere plekken in de geschiedenis van Oldambt en vertelt zijn eigen verhaal.

Vanwege de uitbraak van het Corona-virus zijn we halverwege het maakproces overgestapt van een theatrale eindpresentatie naar een film, die we corona-proof moesten produceren. Dat betekende ook dat deelnemers elkaars creativiteit niet altijd konden zien, en er op de theatervloer niet samengespeeld en doorontwikkeld kon worden. Daar tegenover staat dat er online bij deze productie juist heel véél is gebeurd. Zo heeft DeClick/De Rijdende Popschool binnen no time zes online productielijnen gestart waarmee songs werden gemaakt met de jongeren uit Oldambt. Choreograaf Manuel Paolini maakte op basis van deze muziek een choreografie, die online werd ingestudeerd en begeleid.

Ondertussen maakte Harry van der Laan met Steven Sluiter van Punk ’n Jazz Orchestra een arrangement van ‘That’s life’ van Frank Sinatra. Berny Jansema, Theo de Groot en Wilt Stel leverden hun bijdragen aan het deel van Jaarfke, de ziener/verteller: respectievelijk als schrijver, schrijver/regisseur en acteur.

Amir Komelizadeh en Vida Kasaei maakten de filmopnames, zowel in Cultuurhuis De Klinker als buiten in het Oldambt, onder regie van Andy Smart. Gezamenlijk hebben ze bewezen dat ze niet voor één gat te vangen waren en ondanks de fysieke afstand ontstond er een hechte groep, die met elkaar een prachtig eindproduct tot stand heeft gebracht!

New Amped online te bekijken
De film is nu online te zien via het YouTube-kanaal van Gronings Vuur. In september wordt, als de coronamaatregelen dat toestaan, de film ‘live’ vertoond tijdens het Tellerlikkerfestival in Cultuurhuis De Klinker in Winschoten. Jongeren die meedoen in de film doen dan ook een aantal acts.

 

Over Gronings Vuur
Gronings Vuur reist van september 2019 tot en met december 2020 door de provincie Groningen met een cultureel programma. Met muziek, dans, fotografie, film, gedichten, gesprekken en kunst laten de makers zien wat er zich in de provincie afspeelt. Gronings Vuur is in opdracht van de provincie Groningen ontwikkeld om de culturele infrastructuur in de provincie te versterken. 

Kijk ook op www.groningsvuur.nl