Jaarlijks brengt het ministerie van Financiën twee bijzondere munten uit, bijvoorbeeld ter herinnering aan ‘75 jaar bevrijding’. Omdat het NOS Jeugdjournaal 40 jaar bestaat, wordt dit gevierd met een ontwerpwedstrijd voor een bijzondere munt. Hoe bijzonder zou het zijn als we in onze portemonnee een munt kunnen vinden, die is ontworpen door een inwoner uit de gemeente Oldambt.

De Nederlandse Bank is namens het ministerie van Financiën voor deze opdracht op zoek naar beeldende kunstenaars, ontwerpers, vormgevers of andere creatieve personen. De deadline nadert, want zij mogen tot uiterlijk 12 maart 2021 hun CV en portfolio indienen, plus een motivatie waarom juist zij de jeugdjournaalmunt zouden moeten ontwerpen.

Het leuke is dat de indieners geen ervaring hoeven te hebben met het ontwerpen van munten. De geselecteerde ontwerpers krijgen eerst een workshop bij de Koninklijke Nederlandse Munt over de technische aspecten. Pas in een latere fase volgt het eigenlijke ontwerp, waarvoor een vergoeding van 5.000 euro beschikbaar is.

De winnende ontwerper ontvangt een vergoeding van 13.000 euro. Voor vragen over deze ontwerpwedstrijd: P.F.A.Mohring@dnb.nl of A.M.de.Gooijer@dnb.nl.