De lancering van de podcast Van de koude grond, de gratis te bezoeken expositie Possible Landscapes én een brainstormsessie over het vervolg van Gronings Vuur in Oldambt. Het kwam afgelopen zaterdag allemaal samen in Cultuurhuis De Klinker in Winschoten.

Gronings Vuur streeft ernaar om in iedere gemeente ‘iets blijvends’ achter te laten. Zo ook in Oldambt. Zo’n twintig belangstellenden gingen in op de uitnodiging om mee te denken over een voortzetting van de ingeslagen culturele weg. ,,Het was een rijke middag”, zegt Gea Smidt, algemeen en artistiek leider van Gronings Vuur.

,,De aanwezigen zijn enthousiast en hebben concrete ideeën. Ze zien kans het culturele vervolg-event dichter bij de inwoners te brengen”, gaat ze verder. ,,De verhalen van de Oldambtsters en die over de toekomst blijven belangrijke elementen. Het aanhaken bij het bestaande, zoals erfgoed, vindt men meerwaarde hebben. Wel moet het interessant zijn voor jongeren om mee te doen en te komen kijken. Met een kernteam gaan we de opbrengst van de middag vertalen naar een pakkend project. Jongeren die mee willen denken zijn welkom en kunnen zich bij mij melden via gea@groningsvuur.nl. Ik heb er zin in!”

Podcast
Ook lanceerde Gronings Vuur zaterdag de podcast Van de koude grond. In een reeks korte gesprekken vertellen Oldambtsters hoe zij kijken naar hun leefomgeving en de toekomst daarvan. Het gaat over geschiedenis, toekomst en identiteit, over boeren en landbouw, kunst en cultuur en over opgroeien in of verhuizen naar Oldambt.

De podcast, te beluisteren via www.groningsvuur.nl en Spotify, is onderdeel van Onze Grond, een programma over de toekomst van het Oldambtster landschap. Isil Vos was als artistiek projectleider verantwoordelijk voor de inhoud van dat programma. Ter inspiratie interviewde ze vele inwoners van het Oldambt. ,,Een aantal van deze gesprekken hebben we opgenomen. In de serie Van de koude grond is hiervan een impressie te horen”, vertelt ze. ,,We hopen dat de afleveringen inspireren om het gesprek over de toekomst van het Oldambtster landschap met elkaar te blijven voeren.”

Gratis expositie
Naast de podcast bestond Onze Grond uit de in oktober opgevoerde reeks muzikale verhalenavonden Tot op de Bodem en het Oldambtster Oogstfeest. Ook werd de expositie Possible Landscapes onthuld. De podcast vult laatstgenoemde onderdeel aan.

Possible Landscapes, waarvoor Gronings Vuur samenwerkte met Biobased Creations, is sinds afgelopen weekend gratis te bekijken in de foyer De Klinker. Eerder was deze te zien in De Graanrepubliek.

De tentoonstelling komt voort uit een serie co-creatiesessies waarin uiteenlopende Oldambtsters nadachten over de toekomst van hun gemeente. Het vertrekpunt waren de uitdagingen van deze tijd in Oldambt: armoede en leegloop, droogte, verzakking en verzilting van de grond, wateropvang en voedselvoorziening.

De gesprekken zijn door de Groningse kunstenaar en illustrator Anne Caesar uitgewerkt in grote infographics en samengevoegd met materiaal dat werd meegenomen door de deelnemers aan de sessies. Isil: ,,Samen vormt dit een inspirerende expositie voor iedereen die zich weleens afvraagt hoe het nu verder moet. Het is een handreiking om het gesprek over de grote thema’s met elkaar te voeren en laat vooral zien dat er al heel erg veel ideeën zijn én ook al worden uitgevoerd, gewoon hier, in Ons Oldambt.”

De expositie is tot en met 1 maart gratis te bezoeken in de foyer van De Klinker tijdens openingstijden. De podcast is te beluisteren via deze link en via www.groningsvuur.nl.

Met vriendelijke groet,

Yme Gietema
Communicatie Gronings Vuur
06-23890210
www.groningsvuur.nl

Foto: Marijn Boeré
Gea Smidt (links) en Isil Vos voor de expositie Possible Landscapes