Zaterdag 10 september kun je weer gratis genieten van de rijkdom aan erfgoed in het Oldambt. De deuren van oude Groninger kerken, molens, boerderijen en andere bijzondere locaties gaan voor je open. Vrijwilligers ontvangen je graag in ‘hun’ monument en laten ‘de stenen spreken’. Ook zijn op verschillende plekken activiteiten te beleven.

Duurzaam duurt het langst
Het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt en de monumentbeheerders hebben een gevarieerde dag voor je samengesteld. Het thema is ‘Duurzaam duurt het langst’. Monumenten zijn alleen al vanwege hun leeftijd duurzaam. Bovendien worden ze vaak gerestaureerd met oude technieken en eerder gebruikte materialen. Ook wordt gekeken hoe ze met de kennis en technieken van nu het best bewaard kunnen blijven.
Dit jaar doet het stadhuis van Winschoten, dat een aantal jaren geleden van binnen gerestaureerd is, weer mee. In de kerk van Nieuw Scheemda is een fototentoonstelling over het herstel van de kerk, toren en klok. En Stichting Landschap Oldambt zet, in samenwerking met stichting ‘Geendraagvlak’ uit Westerlee, de Oldambtster polder in de schijnwerpers. De Oldambtster polders met hun dijken, waterstromen en omringende lintbebouwing vormen immers een duurzaam, eeuwenoud element in het Oostgroninger landschap.

Wat valt er nog meer te beleven?
Bij Boerderij Hermans Dijkstra in Midwolda vindt het inmiddels traditionele boerenerffestival plaats. Dit jaar is er o.a. historische onderkleding te zien, worden oude naaimachines gedemonstreerd en zijn Groninger paarden aan het werk. Af en toe duiken er hannekemaaiers op het erf op. Of de boer bereid is hen werk te geven? Ook is er een streekmarkt met ouderwetse attracties.
Kerk 1515 in Scheemda nodigt jongeren ‘met ervaring op de toetsen’ van harte uit om ’s ochtends het fraaie, neo-barokke Meijer-orgel uit 1874 te komen bespelen. Een aantal meer ervaren organisten verzorgt vanaf 15:00 uur een gratis concert. In de toren wordt een film vertoond over het gieten van een torenklok bij de firma Van Bergen in Heiligerlee.
Ook in en rond Boerderij Hoogheem in Nieuwolda valt weer van alles te beleven: de fototentoonstelling ‘Schierste Ploatje’, filmpjes van o.a. Stichting Landschap Oldambt, een fotografe met een 19e-eeuwse houten platencamera (zaterdag) en een demonstratie vlegeldorsen (zondag).
De fototentoonstelling ‘Dit is mien laand’ in de kerk van Nieuwolda neemt je mee in het ploegen van de kleigrond tot en met de oogst.

Bekijk ook de brochure
Korte informatie over de deelnemende monumenten vind je in de speciaal voor deze dag samengestelde brochure. Let daarbij op de openingstijden van de monumenten; die zijn dit jaar wat verschillend.
Je vindt de brochure op de website van het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt en op de dag zelf bij de deelnemende monumenten (zolang de voorraad strekt).

Meer informatie over de deelnemende monumenten en activiteiten?
Op de landelijke website van Open Monumentendag (www.openmonumentendag.nl) vind je uitgebreidere informatie. Als er iets verandert in het programma, dan lees je dat ook op deze website.
Blijf je graag op de hoogte van het nieuws rond Oldambtster cultuur en erfgoed? Schrijf je dan in voor de digitale nieuwsbrief van het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt (www.chcoldambt.nl).

Noot voor de redactie (niet voor publicatie): We leveren onderstaande foto’s voor gebruik bij via deze We Transferlink (https://we.tl/t-SuhAFnQrb8). Graag de naam van de fotograaf (zie bestand) vermelden.
Nadere informatie of aanvullend beeldmateriaal is verkrijgbaar bij het Cultuur Historisch Centrum Oldambt: info@chcoldambt.nl.